Hämmästyttävät hankkeemme

Vaikka Hilti tuottaa työkaluja maailman vaikuttavimpien rakennusten ja siltojen rakentamiseen, teemme paljon muutakin. Tässä on muutamia uusimmista projekteistamme.

Shinkansen, Aasia

Japanin uskomattoman luotijunan pitäminen huippunopeudessa

Tuotteistamme kertoo paljon se, että meidät valittiin avaintoimittajaksi nopeudesta, tehokkuudesta ja turvallisuudesta tunnettuun projektiin.

Kyseessä on Japanin kuuluisa luotijuna Shinkansen. Suurnopeuksinen rataverkko on muiden maiden haaveissa ja Hilti auttaa sitä pysymään toiminnassa.

Shinkanseniin kuuluu noin 2 600 km rataverkkoa ja jopa 320 km/h nopeudella kulkevia junia sekä muita lyhyempiä lähilinjoja.

Alkuperäinen Tōkaidō Shinkansen yhdistää Tokion ja Osakan ja kuljettaa 151 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Se on maailman liikennöidyin ratayhteys. Palvelussa kulkevat paljon suuremmat junat paljon suuremmalla tiheydellä kuin muissa suurnopeusyhteyksissä. Huippuaikoina molempiin suuntiin kulkee jopa 13 junaa tunnissa, joista jokaisessa on 16 vaunua ja 1 323 paikkaa.

Shinkansenin täsmällisyys on jo legenda. Viivästykset ovat vuositasolla muutamia sekunteja. Tämä johtuu osittain vankasta teknologiasta ja osittain poikkeuksellisen hyvästä komponenttien ylläpidosta.

 

Verkon toiminta onnistuu vain, jos insinöörityö tehdään hyvin tehokkaasti ja erittäin tiukoissa aikaikkunoissa. Joka yö on neljän tunnin mittainen ikkuna päivän viimeisen junan ja seuraavan päivän ensimmäisen junan välissä. Raiteiden ylläpito ja korjaukset on tehtävä siinä välissä.

Hiltin Japanin itäinen myyntitiimi tuottaa konsultointipalvelua Shinkansenin huollosta vastaavalle alihankkijalle Rent Corporationille ja auttaa heitä valitsemaan parhaat tuotteet. Esimerkiksi johdoton SIW 22 T-A iskumutterivääntimemme tuottaa käsittämättömän tuloksen lyhyessä ajassa. "Se tarjoaa joustavuutta, pitkän akun keston, nopean latauksen, alhaisen painon ja täydellisen luotettavuuden", kertoo Nobuaki Isshiki, itäisen Japanin Rent Corporationin varatoimitusjohtaja.

Sen lisäksi, että Hilti tuottaa oikeat työkalut, se tarjoaa myös liiketoiminnan ratkaisuja. Näihin kuuluu mahdollisuus ostaa tai vuokrata työkaluja asiakkaan tarpeesta riippuen. “Tarjoamme myös leasing-palveluja suurille asiakkaille, kuten Shinkansenille”, lisää Hiltin Japanin vuokraustoiminnan asiakkuuspäällikkö Hidekazu Takahashi.

“Tämä on erittäin jännittävä projekti”, hän jatkaa. “Shinkansen yhdistää jo kaikki Honshu- ja Kyushu -saarten suurimmat kaupungit. Lisää palveluita on suunniteltu kattamaan Hokkaidon vuonna 2016. On upeaa olla osa tätä uutta kehitystä.”

MAX IV lab, Eurooppa

Tieteen edistämistä Ruotsissa

Meillä on ilo olla osa uuden MAX IV –laboratorion kokonaisuutta Lundin yliopistolla. Kyseessä on maailman johtava synchrotron-valonlähdelaitos ja Ruotsin suurin infrastruktuurihanke koskaan.

MAX IV oli viisivuotinen kehitysprojekti, joka valmistui syyskuussa 2015. Sen tarkoitus on alkaa tuottaa valoa kesäpäivän seisauksena 2016, runollisesti valittuna ajankohtana.

Tiedemaailmassa Lundin yliopisto tunnetaan mullistavasta työstä kemian, fysiikan, lääketieteen ja mekaniikan aloilla. Sieltä löytyy myös MAX-lab, jonne tiedemiehet ja –naiset eri puolilta maailmaa kokoontuvat käyttämään elektromagneettista synchrotron-säteilyä tutkimuksessaan arkeologiasta nanoteknologiaan ja elektrospektroskopiaan.

MAX IV on MAX-labin seuraava sukupolvi. Se sisältää 28 valolinjaa ja 19 kokeiluasemaa, joita voivat käyttää jopa 2 000 tutkijaa vuodessa. Laitoksen kapasiteetti on kaksinkertainen edellisiin laboratorioihin MAX I, MAX II ja MAX III verrattuna. Sen rakentamiseen vaadittiin kehittyneintä elektromagneettisen säteilyn tuntemusta ja tiukat turvallisuusstandardit, kuten tämän tasoiselta tutkimuslaitokselta voi odottaa.

Rakennustyö tehtiin yhteisprojektina, jonka taustalla olivat ruotsalaiset kiinteistöyhtiöt Peab ja Wihlborgs. He kääntyivät Hiltin puoleen mittaus-, ankkurointi-, kiinnitys- ja asennusratkaisuihimme liittyen sekä insinööriosaamisemme takia. Toimme mukaan joukon koulutettuja ammattilaisia ja tarjosimme räätälöidyn kisko- ja kiinnitysratkaisun, joka osoittautui huomattavasti perinteisiä ratkaisuja aika- ja kustannustehokkaammaksi.

Teimme matkan varrella yhteistyötä Imtech Nordicin kanssa projektin lämmityksen, LVI:n, sprinklerien ja prosessointijärjestelmien asentamisessa. Kun kyseessä on kohde, jossa vakaus on äärimmäisen tärkeää, näihin vaadittiin kattava suojaus tärinää ja melua vastaan. Insinöörimme olivat kohteessa auttamassa suunnittelemisessa ja laskelmien tekemisessä sekä korkealaatuisen asennusmateriaalin toimituksen varmistamisessa.

Linjat asennettiin Hiltin työkaluja käyttäen. Se toi lisää arvoa nopeuteen ja tehokkuuteen liittyen. Imtech Nordicin projektipäällikkö Krister Andersson kertoo: ”Osat oli valmiiksi leikattu, merkitty ja toimitettiin ryhmiteltyinä. Se merkitsi meille 30 % ajansäästöä eri rakennusvaiheissa.” Rakennustyö jaettiin kahteen päävaiheeseen. Ensin rakennettiin 420 metriä pitkä, 10 metriä leveä tunneli, jonka seinät ovat jopa 2 metriä paksut. Sen sisälle asennettiin lineaarinen synchrotron-kiihdytin. Toisessa vaiheessa rakennettiin uusi laboratorio, joka on pyöreä rakennus. Sen katot ovat 12 m korkeat ja kehä 650 metriä. Sen sisällä pidetään suurta säilytysrengasta. Lisäksi rakennettiin uusi toimisto ja vierailukeskus, sekä useita teknisiä rakennuksia. Yhteensä kohteessa on noin 20 rakennusta, pinta-alaltaan 50 000 m2.

Kiitos MAX IV:hen investoinnin, Lundin alue odottaa uuden kaupunkitaajaman syntyvän alueelle. Sen uskotaan houkuttelevan yrityksiä, asukkaita ja vierailijoita. Kun kohde on valmis, arviolta 50 000 ihmistä työskentelee ja asuu alueella.

On aina upeaa tietää olevansa osa jotain suurempaa. Erityisesti, kun alkuperäinen hanke on jotain yhtä ilmiömäistä kuin MAX IV.

US Bank –stadion, Pohjois-Amerikka

Minnesota Vikings –faneihin vaikuttaminen

On aina jännittävää päästä muotoilemaan kaupunkimaisemaa. Tämä projekti oli erityisen jännittävä, koska samalla kun Minneapolis sai uuden siluetin, Amerikan suurin urheilulaji sai uuden maiseman.

US Bank Stadium on NFL:n Minnesota Vikingsin hämmästyttävä koti ja valittu Super Bowl LII:n pitopaikaksi vuonna 2018. Siellä järjestetään myös NCAA:n miesten koripallon Final Four vuonna 2019. Olemme todella ylpeitä, että tiimimme ja työkalumme olivat mukana kohteen rakentamisessa.

Rakennus on yli 30 kerrosta korkea ja keskellä Minneapolisin keskustaa. Sen ikoninen design vetää sisäänsä jopa 73 000 henkeä. Sisällä on 131 sviittiä, 8 000 klubipaikkaa, 430 myyntipistettä, Vikings-museo sekä hall of fame. Sen viisto katto ja julkisivu ovat osittain läpinäkyvät ja etuikkunat liikkuvat. Fanit voivat seurata pelejä hyvällä säällä ja pysyä kuivana sateella. Luonnonvalo ja näkymät kaupunkiin ovat aina läsnä.

Jopa 1,1 Mrd USD:n arvoinen projekti vaati Hiltin tuotteita alusta asti. Sen lisäksi toimitimme teknologiaamme, palvelujamme ja asiantuntemustamme. Tiimimme olivat paikalla koko projektin ajan.

 

Kun kyse on suurista stadion-projekteista, mukaan ei voi tulla liian aikaisin. Laitoimme henkilömme oikeisiin paikkoihin rakentamaan luottamusta keskeisten päätöksentekiöiden kanssa. Meillä oli jo vahvat suhteet MKS-arkkitehtien ja Mortenson-kehitysyhtiön kanssa. Pohjasimme näihin tehdessämme tuttavuutta projektin muiden tiimien kanssa.

Jokaiseen kohteen alihankkijaan oli tärkeä tutustua, tuntea heidän osaamisensa ja sen käyttökohde, jotta voisimme ymmärtää rakennuksen ja suunnittelun edellytykset ja suositella tehokkaimpia välineitä jokaiseen vaiheeseen.

Hiltin aluepäällikkö Curt Lehman selittää: “Kun mukana on yli 100 eri alihankkijaa minä tahansa hetkenä, oli vaikeaa mutta välttämätöntä pitää kirjaa siitä kuka oli kuka.”

Rakennustyötä lähestyimme asenteella “korkealle, syvälle ja leveästi”. Toimitimme kaikki stadionin keskeiset tulenestoratkaisut ja ankkurit. HY Safe Set 200 –ankkurimme olivat niin suuri menestys Vikings-projektissa, että niitä on käytetty myöhemmin myös San Francisco Giantsin ja Atlanta Falconsin stadioneilla.

US Bank Stadiumissa on kyse muustakin kuin korkean profiilin urheilutapahtumista. Se on kaupungille arvokas kohde, käytössä julkisia tapahtumia varten 355 päivää vuodessa. Siellä voidaan järjestää koulu- ja amatööriurheilutapahtumia, kulttuuritapahtumia, yrityskonferensseja ja konsertteja. Meille Hiltillä tämä vaikutus koko yhteisöön kuorruttaa kakun.